Vrouwenproject Lubumbashi/Congo 

Vrouwenproject Lubumbashi/Congo 

Vrouwenproject Lubumbashi/Congo 

Velen van jullie weten dat Robert Udilwa afgelopen zomer naar zijn geboorteland Congo gereisd is. Daar heeft hij o.a. de stad Lubumbashi in het zuiden van Congo bezocht waar familie van hem woont. Robert is zeer gedreven om vanuit Nederland gemeenschappen in Congo te ondersteunen en de ontwikkeling daar te bevorderen. Hij is ervan overtuigd dat vrouwen meestal de motor zijn van ontwikkeling en heeft daar tijdens zijn bezoek ook mooie voorbeeldeen van gezien. Hij wil daarom vrouwen ondersteunen bij het opzetten van nieuwe initiatieven, om te beginnen in de omgeving van Lubumbashi. Voedsel is de basis van het leven en de vrouwen zijn in Congo verantwoordelijk voor het verbouwen van voedsel of ook het houden van kippen. Robert is ook zeer begaan met klimaatvraagstukken en wil hierin een bijdrage leveren. 

Robert vertrekt 28 februari weer naar Congo. Daar zal hij van een lokale chief een stuk land bij een dorp buiten Lubumbashi pachten. Het gaat om land naast een rivier van in totaal 10 hectare maar om te beginnen zijn 5 hectare voldoende. Eerst moeten dan mannen met tractoren ingehuurd worden om de grond voor landbouw gereed te maken. Daarna kunnen vrouwen uit het dorp beginnen met voedsel verbouwen (maïs, cassave, soja, rijst, tomaten), kippen houden en fruitbomen aanplanten. Dat laatste is niet alleen een bron van gezond eten maar ook een belangrijke bijdrage aan het milieu. Ook visteelt is mogelijk met water van de rivier. 

De oogst is deels voor de gezinnen zelf en kan deels verkocht worden. Dit helpt de vrouwen aan inkomsten en versterkt hun economische en sociale positie.  

De dochter van Robert is actief bij dit plan betrokken en heeft al een groep vrouwen voor dit project maar veel meer vrouwen willen zich er graag bij aansluiten. Robert wil hun aantal tot 200 beperken. 

Tot nu toe is dit project een zaak van Robert en afhankelijk van zijn financiële mogelijkheden. Ik vind het een goed initiatief en zou het mooi vinden als we Robert hierbij kunnen ondersteunen als vrienden en leden van de Lukaskerk waar hij zich zo thuis voelt. In eerste instantie gaat het nu om de pacht van het land voor een aantal maanden (€ 385 per maand), om de inzet van de tractoren, kopen van zaad en gereedschap. 

Wie dit project financieel wil ondersteunen met welk bedrag dan ook kan geld overmaken naar de rekening van de diaconie van de Lukaskerk
 

NL41INGB0000600100: t.n.v. diakonie Lukaskerk, Den Haag, met vermelding van bestemming
terug